Joskus ajat sitten Susannalta tuli tällainen jouluhaaste.

 

Pidätkö joulusta? Miksi?<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Rakastan joulua. Joulun sanoma tekee tietysti joulusta merkityksellisen ja adventtikirkot ja kauneimmat joululaulut valmistavat jouluun. Rakastan myös kaikkea sitä, mikä tuo joulun tunnelmaa: kynttilöitä, kuusta, pipareiden paistoa, jouluruokia.

Miten tahtoisit viettää joulusi? Kenen kanssa? Missä?

Vietän joulua porukoilla perheen kanssa. En käy tätä kyseenalaistamaan. 

Onko sinulla joulukalenteria? Minkälainen?

Aamulehden kalenteri sekä pari vuotta vanha partiolaisten kalenter, jota olen unohtanut aiempina vuosina käyttää. Adventit ovat väärillä kohdilla, mutta ei se mitään. Olen vähän huono kalenterin käyttäjä: unohdan aina availla luukut ja nyt porukoille jouluksi tullessa kalenterit jäivät kotiin. Lapsena meillä oli aina sisarusten kanssa yhteinen partiolaisten kalenterin keittiönseinällä. Se tuli avattua, vaikkei itse olisi muistanut.

Pelkäsitkö pienenä joulupukkia?

Mulla ei ainakaan ole pukkipelko muistoja. Ei myöskään muistoja siitä, milloin pukin salaisuus olisi paljastunut. Kai se nuorimmalle lapselle vaan selvisi, itsellään. Joskus ainakin muistan tietäneeni, että siskoni oli pukkina ja silti näytän kysesisenä vuonna otetussa valokuvassa aika jännittyneeltä. Meillä pukki ei koskaan ollut sellainen nykyaikainen punnuttuinen pukki vaan perinteinen suomalainen harmaa pukki, ehkä turkkipäällä kulkeva, joka taivalsi lahjasäkkeineen mummolan peltojen poikki.

 

Mikä on ensimmäinen muistamasi joulu?

Lapsuuden jouluista muistaa palasia sieltä täältä. Olen kuullut, että ihan pienenä mummolassa ollessa otin aina kuusen alaoksilta pois kaikki koristeet ja pistin takaisin ja otin taas pois. Kuusenkoristelu vaan on niin kivaa.

Missä vietät joulusi tänä vuonna?

Porukoilla

Oletko ollut tuhma vai kiltti tänä vuonna?

tosi kiltti.

Mitä toivot eniten jouluksi?

En ole kirjoittanut pukille, mutta toivoin Paolo Freiren Sorrettujen pedagogiikkaa. Kirjat on muutenkin aina toivelistalla. Toivoin myös, ettei hirveästi hankittaisi mitään. En pidä joulun materialistisesta puolesta, ainakaan sellaisesta yltiöpäisen materialistisesta.

Nimeä mieluisin jouluruokasi:

Lanttulaatikko, porkkanalaatikko, rosolli ja ruusukaalit (ruusukaalit on meillä jouluruoka) ja piparit. Kaikki tietysti kotona tehtyinä. Ei kelpaa tälle tytölle kaupan laatikot.

Oletko kenties jo ostanut/saanut valmiiksi kaikki aikomasi lahjat?

Eilen hankin viimeisen.

Mikä on sinun kaunein joululaulusi?

Oi kun rakastan niin monia

Paras jouluaiheinen leffa?

Kai se Lumiukko sitten on. En mä nyt oikeen keksi muita jouluaiheisia leffoja.

 

Paras joulumuistosi?

 

Mitä joulussa odotat eniten?

Minkälainen joulukuusi teillä on?

Kummisetä tuo metsästä.

Osallistutko salaiseen pikkujoululahjojen vaihtoon koulussa tai työpaikalla?

Koulua en käy ja työpaikkaakaan ei ole. Pikkujouluissa olen kuitenkin käynyt. Yhdissä pikkujouluissa oli pukinkontti ja toisissa piti tuoda jotain kotoa löytvää itselleen turhaa.

Onko sinulla pikkujouluja tiedossa?

Neljät olisi ollut, kävin kolmissa.

Kuinka monta joulukorttia lähetät?

Kymmenkunta.

 

Joulutoiveesi?

Lunta. Ja ettei menis hermo perheeseen.